2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında Fen Bilgisi Öğretmenliği Programını Tercih Edecek Adaylar için Bilgilendirme

MSKÜ Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Programına yönelik bilgiler aşağıda sunulmuştur.

Fen Bilgisi Öğretmenliği son 5 yılıTaban Puanları ve Başarı Sıralaması
 

Puan Türü
Yıl Kontenjan Yerleşen
Başarı Sırası

Taban Puan
SAY 2023 40+1 41 271.964 316,35461
SAY 2022 40+1 41 258.291 312,23058
SAY 2021 40+1 41 235.804
 
267,78447
SAY 2020 40+1 41 242.000 304,80486
SAY 2019 40+1 41 284.887 264,75769

MSKÜ Fen Bilgisi Öğretmenliği Programının Yükseköğretim Girdi Göstergeleri için (2023 YKS) https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=107610028 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Mezunların Başarı Durumu
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği (SAY) lisans programı mezunlarının 2022 YKS Taban Puanı 312,230 ve KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) Puanı 69,43 şeklindedir. Detaylı bilgi için https://yokatlas.yok.gov.tr/mezun-basari-atlasi-kpss.php?s=7&b=10069 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) tarafından akredite edilmiş bir lisans programıdır.



Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu Kullanım Hakkına Sahip Programlar arasındadır. Mezunların diplomaları ile belgelerini kullanarak hem yurt içinde hem de yurtdışında eğitim ve istihdam fırsatlarına erişimlerinin kolaylaşması amacıyla hazırlanan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ); ilk, orta ve yükseköğretim dâhil genel, mesleki ve akademik eğitim ve öğretim programları ve diğer öğrenme yolları ile kazanılan yeterliliklerden kalite güvencesi sağlanmış olanları kapsayan Ülkemize özgü ulusal yeterlilik çerçevesidir. TYÇ, Türkiye'deki tüm diploma, belge ve sertifikalar arasından kalite güvencesi sağlanmış olanları tutarlı ve anlaşılır bir sistemle yeniden tanımlamayı, seviyelendirmeyi ve böylece hareketliliği temin etmeyi amaçlamaktadır. 18/07/2023 tarihinde gerçekleştirilen TYÇ Kurulu 42. toplantısında alınan kararlar sonucunda Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı mezuniyet belgeleri, diploma ekleri ve transkriptlerinin üzerinde TYÇ logosunun kullanım hakkına sahip programlar arasına girmiştir. Bu sayade mezun olan öğrencilerimizin yurtdışında diplomalarının daha hızlı tanınması sağlanacak ve istihdam edilme imkânı artacaktır.

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Eğitim-öğretim ve sosyal, kültürel faaliyetler

Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde kurulan ilk anabilim dalları arasında yer almakta olup, 21 yıllık geçmişe sahiptir. Fen Bilgisi Eğitimi Yüksek Lisans Programı da lisans programı ile benzer geçmişe sahiptir.  Fen Bilgisi Eğitimi Doktora Programı ise yaklaşık 13 yıldır eğitim öğretim vermektedir. Lisans, yüksek lisans ve doktora programları için yönetmelikler bulunup bütün süreç yönetmeliklere uygun olarak sürdürülmektedir. Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, Eğitim Fakültesi Binası T ve S Blokta hizmet vermekte olup 39 dersliğe, Biyoloji, Fizik ve Kimya Laboratuvarlarına, Tasarım ve Beceri Atölyesine ve Bilim Dükkânı isimli etkinlik salonuna sahiptir. Sınıflarda projeksiyon vb. teknolojik araçlar ve internet bağlantısı bulunmaktadır. Fakülte içinde Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı öğrencilerinin yararlanabileceği bilgisayar laboratuvarı, matematik dersliği ve bir kütüphane bulunmaktadır.

Anabilim Dalında 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Güz Dönemi itibariyle; 6 Prof. Dr.,  9 Doç. Dr., 2 Dr. Öğr. Üyesi, 1 Öğr. Gör. Dr. ve 2 Arş. Gör. olmak üzere 20 akademik personel bulunmaktadır. Akademik personelin özgeçmiş bilgilerine https://fbe.mu.edu.tr/tr/personel/akademik adresinden ulaşılabilir.

Ayrıca lisans programında verilen dersler ile ilgili detaylara https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr uzantısından erişilebilir.    
Lisans programı öğrencilerimizin eğitim ve öğretim sürecine paralel olarak bireysel gelişimlerine katkı sağlamaya ve yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında aktif öğrenci topluluklarımız bulunmaktadır. İgili detaylara ve öğrenci topluluklarımıza http://www.sksd.mu.edu.tr/tr/ogrenci-topluluklari-1856 uzantısından erişilebilir. 

Öğrencilerin staj imkanları ve mezun istihdamı

Öğrencilerimiz stajlarını lisans öğrenimlerinin son yılında güz ve bahar yarıyıllarında öğretmenlik uygulaması I ve II dersleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda gerçekleştirebilmektedir. Mezun öğrencilerimiz ise KPSS A grubu Öğretmenlik ve KPSS ÖABT'e göre (Öğretmenlik Alan Bilgi Testi) yerleştirilen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu okullarında öğretmenlik ve özel öğretim kurumlarında öğretmenlik ve/veya danışmanlık yapabilmektedir. 

Kampüs yaşamı, barınma ve sportif faaliyetler

Üniversitemiz Yerleşkesinde bulunan Milli Piyango Kız Öğrenci Yurdu 1500; Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı Erkek Öğrenci Yurdu 1300; Şahidi Kız Yurdu 496 yatak kapasitesine sahiptir. Yerleşkede bulunan ve Yap‐İşlet‐Devret modeliyle tesis edilen 1.250 kişi kapasiteli Residorm Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu özel yurt olarak hizmet vermektedir. Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı altında hizmet veren Barınma Hizmetleri  Şube Müdürlüğü tarafından birinci dereceden şehit, gazi yakını, milli sporcular, projelerde bursiyer olarak görev alan ve başarılı ihtiyaç sahibi öğrencilerimize barınma hizmeti verilmektedir. Üniversitemiz öğrencilerinin barınma sorunlarını çözümlemelerine yardımcı olabilmek amacıyla kampüs içerisinde berlilenen noktalarda öğrenci kayıt merkezleri kurulmaktadır. Barınma Danışma Masasında görevli personel aracılığıyla ilimizdeki mevcut yurt, pansiyon, apart, öğrenci evi vb. barınma tesisleri hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca barınma imkanları hakında detaylı bilgi için http://www.mu.edu.tr/tr/ogrenci/yeni-kazanan-ogrenciler/barinma-imkanlari sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Üniversitede öğrenim görmekte olan gelir düzeyi düşük ve başarılı öğrencilere her öğretim yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Burs ve Destekleme Fonu Yönergesindeki esaslar doğrultusunda, Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla ücretsiz öğle yemeği yardımı yapılmaktadır.

Sağlık Kültür ve Spor Dairesi bünyesinde tıbbi hizmetler ve danışmanlık hizmetleri yerine getirilmektedir. Merkez Yerleşkemizde bulunan Mefharet Koçman Sağlık Merkezi ve Muğla Meslek Yüksekokulu Yerleşkesinde bulunan Sağlık Birimi ve Diş Hekimliği Fakültesi binasında bulunan Diş Polikliniği tarafından öğrenciler ve çalışanlar ile çalışanların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin muayene ve kontrolleri yapılmaktadır. Sağlık Merkezlerinde 4 Doktor, 1 Psikolog, 2 Öğretim Görevlisi, 1 Diyetisyen, 2 Hemşire görev yapmaktadır.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi spor tesislerinde öğrencilerimiz için her düzeyde spor ve rekreasyon faaliyetleri düzenlenmektedir.  Bu faaliyetler arasında Futbol, voleybol, basketbol, hentbol, atletizm, badminton, tenis, masa tenisi, yüzme, trekking, tırmanma, aerobik, güreş, dövüş sanatları, popüler kapalı ve açık hava etkinlikleri bulunmaktadır. Geleneksel oyunlar, yarışlar, ya da yarışmalar üniversite içinde her yıl düzenlenmektedir. Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi spor faaliyetlerini koordine etmektedir. Üniversitemizin spor takımları her yıl çeşitli bölgesel ve ulusal spor yarışmalarına katılarak ve birçok şampiyonluklar elde ederek dönmektedirler. 

Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Tanıtım Videosu
 

https://aday.mu.edu.tr/ web sayfasını detaylı bilgi için ziyaret edebilirsiniz.